top of page
diamesolavisi.jpg

Τι είναι η διαμεσολάβηση;

Η Διαμεσολάβηση του Ν. 4640/2019 είναι μία σύντομη και οργανωμένη εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης διαφορών.

 

Μέσα από τη Διαμεσολάβηση, τα εμπλεκόμενα μέρη, συνεπικουρούμενα από τους Δικηγόρους τους, υπό την καθοδήγηση του Διαμεσολαβητή και με απόλυτη εχεμύθεια, θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τη διαφορά τους, καταλήγοντας σε μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία.

IMG_4196_N.jpg

Ποια τα πλεονεκτήματα της Διαμεσολάβησης σε σχέση με τη δικαστική οδό;

 

  • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΧΡΟΝΟΥ καθώς μπορούμε να φθάσουμε γρηγορότερα σε αποτέλεσμα,

  • ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΚΟΣΤΗ με την αποφυγή πολυδάπανων δικαστικών αγώνων,

  • ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ και ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ αφού σε αντίθεση με τις δικαστικές αίθουσες δεν δημοσιοποιείται η διαφορά (πχ για τη διαφύλαξη εταιρικού ή εμπορικού απορρήτου) και τη ταλαιπωρία στα ακροατήρια.

Τα οφέλη αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στη δύσκολη συγκυρία που οι περισσότεροι βιώνουμε.  
 

Ο διαμεσολαβητής βοηθά τα μέρη να ιεραρχήσουν τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ τους ανάγκες και δυνατότητες, να αξιολογήσουν τα ΑΛΗΘΙΝΑ συμφέροντά τους ούτως ώστε να αποφασίσουν ΤΑ ΙΔΙΑ τα μέρη για την ΟΥΣΙΑ και τον ΤΡΟΠΟ επίλυσης της διαφοράς τους, αντί να αφήσουν την απόφαση αυτή στην κρίση ενός τρίτου, άσχετου με τα μέρη, προσώπου.

Προστιθέμενη αξία

 

Η προστιθέμενη αξία της διαδικασίας είναι πως συμβάλλει όχι μόνο στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων αλλά επίσης στη διατήρηση των σχέσεων των μερών που εξαιτίας της διαφοράς, έχουν διαταραχθεί. Επιπλέον προσφέρει στους ανθρώπους γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις μέσα από παραγωγικό διάλογο και εποικοδομητική συζήτηση.

 

Ένα από τα πιο σημαντικά κίνητρα για να προσφύγει κανείς στη διαμεσολάβηση, είναι η ταχύτητα της διαδικασίας. Με λίγα λόγια, εντός μίας εργάσιμης ημέρας, τα εμπλεκόμενα μέρη, με τη βοήθεια και των δικηγόρων τους, μπορούν να επιτύχουν συμφωνία, η οποία, εφόσον κατατεθεί στο αρμόδιο Πρωτοδικείο, αποκτά εκτελεστότητα και έχει την ισχύ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ.

Επίσημο site του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Διαμεσολάβηση.

logo_hands_half.png
logo_alt.png

Yποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης (ΥΑΣ)

 

Μετά τη ψήφιση του ν. 4640/2019 πλήθος οικογενειακών διαφορών - πλην του διαζυγίου - όπως διατροφή, επικοινωνία, αποκτήματα, αλλά και πολλές άλλες διαφορές, όπως ενδεικτικά, τραπεζικές διαφορές, διαφορές με Ασφαλιστικές εταιρείες,αγωγές αποζημίωσης, αδικοπραξίες, κληρονομικές διαφορές, εμπορικές διαφορές, εμπίπτουν στην Υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης.

 

Τι είναι η ΥΑΣ;

Τα εμπλεκόμενα μέρη σε μία διαφορά μαζί με τους Δικηγόρους τους και τη παρουσία ενός κοινά αποδεκτού και για τις δύο πλευρές διαμεσολαβητή, συνήθως σε μία και μόνο συνεδρία, συναντώνται πριν τη συζήτηση της υπόθεσης τους στο Δικαστήριο ή ακόμα και πριν την άσκηση τυχόν αγωγής, σε μία προσπάθεια να εξετάσουν τη δυνατότητα επίλυσης της διαφοράς τους εξωδικαστικά.

 

Τα μέρη έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν τη διαφορά τους δικαστικά αν μέσω της ΥΑΣ δεν συμφωνήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Η ΥΑΣ όπως θεσμοθετήθηκε έχει υποχρεωτικά έγγραφα, που υπογράφονται από τα μέρη και τους δικηγόρους ώστε αυτά να ενσωματωθούν στο φάκελο κατά την εκδίκαση της αγωγής στο Δικαστήριο.

 

Η ΥΑΣ δύναται να πραγματοποιηθεί και προ ασκήσεως της αγωγής σε μία προσπάθεια τα μέρη να αποφύγουν τη δικαστική διαδικασία.

bottom of page